13/10 kl. 18.30 ”I ondskans tjänst”

http://se.filmtrailer.com/cinema/5342/I+ondskans+tjanst+bio+film+trailer.html <– Se trailer här!

(Jud Süß – Film ohne Gewissen) Tyskland 2010. Regi: Oskar Roehler. Medv: Moritz Bleibtreu, Martina Gedeck, Armin Rohde, Martin Feifel m fl. Längd: 115 min.

Den ökända antisemitiska propagandafilmen ”Jud Süss” blev en stor succé och ett vasst medialt vapen för Nazityskland när den kom 1940. Regissör var propagandaministern Joseph Goebbles favorit Veit Harlan.

Det här är filmen om hur den filmen kom till, med fokus på skådespelaren Ferdinand Marian – som blev mer eller mindre tvingad av Goebbles att spela huvudrollen som den girige judiske antagonisten. Marian blev utnyttjad, hans fru försvann i lägren och för judiska vänner blev han den största svikaren. Samtidigt var han smickrad av sin nya stjärnstatus – en kluvenhet som ledde till hans undergång.
Oskar Roehler har gjort en stark film om vad det kostar att sälja sin själ – om än under tvång – och om maktens skrämmande och förföriska charm.

Om piawi

2 reaktioner på ”13/10 kl. 18.30 ”I ondskans tjänst”

  1. Ja, man måste vara medlem. Det går bra att bli det till en kostnad av 240:-/termin. Det är fyra filmer kvar nu på denna säsong. Medlemskort löser man på plats, på biografen Royal.
    Hälsningar Pia Widegren, Motala Filmstudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.