3/2 ”Miraklet i Lourdes” (2)


(Lourdes) Österrike/Frankrike/Tyskland 2009. Regi: Jessica Hausner. Medv: Sylvie Testud, Léa Seydoux, Bruno Todeschini m.fl. Längd: 99 min.

Miraklet i Lourdes är en sällsam historia om mänskliga tillkortakommanden. MS-sjuka Christine, näst intill totalförlamad, åker på en pilgrimsresa till Lourdes i sydfrankrike. Staden tar varje år emot hundratusen pilgrimer varje år som hoppas på mirakel genom en källa med heligt vatten som finns inuti berget. Även om Christine tar myten med ro trappas spänningen och positioneringen upp mellan henne och de övriga ditresta.  Pliktskyldigt får hon bada i heligt vatten och massvälsignelser i parti och minut. Christine har en enkel dröm att kunna leva ett normalt liv bemöts av själavårdarna med att det är viktigare att hela själen än kroppen. Kampen handlar om graden av hängivenhet.

Finns det hopp om mirakel i tron, eller är tron själva miraklet? Det finns inga entydiga svar, utan filmen är en psykologisk rysare som ställer frågor om trons funktion i vårt samhälle. Regissören Jessica Hausner har gjort en rörande och mänsklig film om vår längtan efter stunder som berör. Filmen lämnar inte åskådaren oberörd.

Om piawi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.