27/1 ”An education” (1)

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Storbritannien 2009. Regi: Lone Scherfig. Medv: Dominic Cooper, Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Rosamund Pike m.fl. Längd: 100 min.

Tre oscarsnomineringar blev det för denna film- bästa film, bästa manus (skrivet av Nick Hornby) och en skådepelarnominering. Regissören Lone Scherfig är tidigare känd för sin film ”Italienska för nybörjare”, nu nio år efter kommer hennes stora genombrott..

Året är nu 1961. Jenny är en duktig 16-årig medelklassflicka som är predestinerad för Oxford, stipendier och framtid. In i Jennys liv kommer den vuxna mannen David. Han tar med Jenny till den värld som hon drömt om: konst, kultur, musik och nattsudd. Jenny kommer till skolan med Chanel 5 och ryska cigaretter. Även Jennys föräldrar faller för Davids charm och leverne, de låter sig duperas av livet i den stora världen. Utbildning och självständighet som tidigare varit så viktigt får ge vika för det glimrande nuet. Det finns så klart en hake. Var kommer Davids pengar ifrån och är han ärligt intresserad av Jenny?

I filmen får Jenny en lektion i livets hårda skola. Utbildning kan ske på många olika sätt. Se och njut av denna lektion i livskunskap.

Om piawi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.