24/3 ”Till det som är vackert” (8)


Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Sverige 2010. Regi: Lisa Langseth. Medv: Alicia Vikander Samuel Fröler m.fl. Längd: 102 min.

Dramatikern Lisa Langseths långfilmsdebut är ett välriktat knytnävsslag mot den manliga, hierarkiska dominansen och genikulten inom kulturlivet. ”Till det som är vackert” baseras på hennes monologpjäs ”Den älskade”.

I filmen möts två gestalter från olika samhällsklasser och med olika möjligheter i livet i receptionen på Konserthuset vid Götaplatsen i Göteborg. Katarina kommer från en trasig förort och har en sårig relation till sin alkoholiserade mamma. Av en tillfällighet surfar Katarina in på Youtube och fångas totalt av Mozarts Requiem. Hon dras till Konserthuset, lyckas mot alla odds få ett praktikjobb i receptionen och ses så småningom av demondirigenten Adam, för tillfället gräsänkling. Han, i sin förfinade kulturella miljö, står för mycket av det Katarina längtar efter. Adam drar sig inte för att i sin privilegierade ställning utnyttja hennes belägenhet och hon tar å sin sida väl vara på den kunskap han förmedlar. När hon senare inte lättvindigt låter sig avspisas använder han sin makt.

På många sätt är detta ett klassiskt drama men Langseth får det att bli högst nutida i den här filmatiseringen. Hon lyckas tillsammans med sina rollinnehavare med att göra en mycket bra film. Den är på köpet vackert filmad med ett sinnligt foto och fylld av storslagen musik.

 

Om piawi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.