17/3 Igelkotten (7)

(Le Hérisson) Frankrike 2009. Regi: Mona Achache. Medv: Josiane Balasko, Garance Le Guillermic, Togo Igawa m.fl. Längd: 100 min

Den fattiga och alldagliga änkan Madame Michel är portvakt i ett hus bestående av lyxvåningar. I huset bor den överintelligenta elvaåriga flickan Paloma. Hon har sedan länge förstått att lycka inte kan köpas för pengar och att vuxenlivet består av neuroser, depressioner och drömmar som gick i kras. Alltså planerar Paloma att ta livet av sig på sin tolvårsdag. Nyinflyttad i huset är Kakuro Ozu: en åldrad, sofistikerad japansk affärsman. En märklig vänskap uppstår mellan de diametralt olika huvudpersonerna. Filmen handlar om fördomar som kommer på skam, klasskillnader, livet och döden, om att vara taggig på utsidan, men mjuk på insidan.

Det här är en saga om hur en portvakt kan vara en förklädd drottning, en äldre herre en riddare och en liten flicka förstås en prinsessa. Det handlar om att hitta de gömda skatterna i det till synes vardagliga, men också om att inget varar för evigt.

Regissören Mona Achache förhåller sig i Igelkotten fritt till Muriel Barberys succéroman Igelkottens elegans. Hon hittar genast det rätta tonläget, i dialogen, i skådespeleriet (högklassigt), i humorn och allvaret och inte minst i filmmusiken.

Om piawi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.