17/2 ”The social network” (4)

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

USA 2010. Regi: David Fincher. Medv: Jessie Eisenber, Justin Timberlake m.fl. Längd: 120 min.

Namnet The Facebook registrerades så sent som 2004. Då var det en sajt där amerikanska universitetsstuderande kunde registrera sig och hålla reda på varandra. I dag är Facebook ett digitalt nätverk för miljoner människor över hela världen. The social network är en film om människorna bakom Facebook och framförallt Mark Zuckerberg, vd i och grundare av Facebook, tillika världshistoriens yngste dollarmiljardär.

The social network är en film som till stora delar utspelar sig i förhandlingsrum där rättsprocesser ska redas ut. Den utgår från de två stämningar Zuckerberg får emot sig, från tvillingarna Winklevoss som menar att han stulit deras idé och från förre bäste vännen Eduardo Saverin som blir utmanövrerad från företaget just när det börjar bli framgångsrikt, men är mest som hållpunkter i  tillbakablickar som skildrar Zuckerbergs tilltagande maktberusning och närmast totala brist på förståelse för andra människor.

Zuckerberg skapar ett världsomspännande forum där man ständigt ska kunna hålla kontakten med sina vänner, men för att nå dit ser han sig tvingad att göra sig av med de få han själv har.

Om piawi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.