Film 7: ”Kvinnor utan män” 28/10-10 klockan 18.30

(Zanan-e bedun-e mardan) Tyskland / Österrike 2009. Regi: Shirin Neshat. Medv: Pegah Ferydoni, Arita Shahrzad, Shabnam Toloui, Orsi Tóth, Mehdi Moinzadeh, Navid Akhavan, Mina Azarian, Til Schweiger, Essa Zahir  m fl. Längd: 99 min.

Kvinnor utan män skildrar fyra kvinnor i Teheran 1953. Vi får följa Fahir som lever i ett kärlekslöst äktenskap, den stumma prostituerade Zarin samt Munis som vill engagera sig politiskt och den religiösa Faezeh. Bäst är skådespelerskan Orsi Toth som gör rollen som den prostituerade Zarin. Hon gör ett otäckt porträtt av den utsatthet och förnedring som kvinnohandel ger upphov till.

I filmen gestaltas en realistisk bild av hur det iranska samhället var under 1950-talet, med klasskamp och religiösa slitningar. Splittring mellan den välbeställda medelklassen, de intellektuella och de konservativa muslimerna fortsätter att dela landet än i dag.

Regissören Neshat tillägnar filmen de som slagits för individens frihet i Iran.  Filmen är en blandning av kvinnokamp och politiskt uppror. Som fotograf och konstnär arbetar hon mycket med estetiken och storslagna bilder.

Om piawi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.