Film 10: ”Faustas pärlor” 2/12 klockan 18.30 OBS! Extra tillfälle

Då vi inte kunde visa denna film den 14/10, eftersom vi hade fått en kopia som inte fungerade, kommer vi att visa denna film den 2 december klockan 18.30. Det blir alltså ett extra tillfälle.

(La teta asustada) Spanien / Peru 2009. Regi: Claudia Llosa. Medv: Magaly Solier, Susi Sánchez, Efráin Solís, Marino Ballón  m fl. Längd: 98 min.

Den spanskperuanska Faustas pärlor vann Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin. I filmens förtext ackompanjeras en bister klagosång ut. En gammal kvinna ligger på sin dödsbädd och sjunger ur sig sin tragik om otäcka saker som hon drabbats av och omänskliga övergrepp. Dottern Fausta vårdar henne, sjunger med och lämnar till slut sin mor till de högre makterna. Öppningsscenen är hypnotisk och rörande. Fausta får därefter arbete som hushållerska hos en rik societetsdam. Kvinnorna hittar en gemensam nämnare i musiken. De ingår en överenskommelse att Faust får en vit pärla varje gång hon sjunger en sång.

Regissören Claudia Llosa, själv med peruansk bakgrund, berättar visuellt och musikaliskt medryckande om fattigdom, klasskamp, fåfänga drömmar och utsatthet.

Faustas pärlor är ingen lättsmält film, men det ska den inte heller vara.

Om piawi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.